Saela, Saedís, Atli, Kiljan och Sokki


Vi är en familj som varit islandshästintresserade sedan 1972 - eller en av oss ända sedan 1940-talet. Eftersom det också är tradition med arbetshästar i familjen så är uppfödningen genomsyrad av tanken att hästarna ska kunna fungera som trogna arbetskamrater ur ridhästsynpunkt. Lynnet och samarbetsviljan är mycket viktiga punkter. Liksom att de är välbyggda och starka ur hållbarhetssynpunkt.

Om oss - folk och hästar

På gården i Kalvsvik har vi haft islandshästar sedan 1972 och uppfödning av islandshästar sedan 1973. 1973 föddes det första islandshästfölet på gården - som fick namnet Freyja från Kalvsvik. Freyja visade sig vara ett mycket bra avelssto som gav sina avkommor tölt och pass med kvalitet långt utöver det vanliga. Freyja är mor till den kända hingsten Thor från Kalvsvik, en fantastisk femgångare och otroligt snabb passhäst.

Bakom "vi" döljer sig följande personer: Christina och Anders som tidigare bodde på Visselbacken, men som nu flyttat in på Snickaregård och som sedan några år tillbaka bedriver uppfödningen av islandshästarna. Verner och Britt som i många år bott på Snickaregård har trappat ner, flyttat och bor numera i mysig villa vid havet.

Hur kom då intresset med islandshästar in i familjen? Jo, Verner använde under många år ardennerhästar och nordsvenska hästar i sitt arbete i skog och mark, men när döttrarna Christina och Cecilia ville börja med ponnyer och ridning, var han den som styrde in intresset på islandshästar. Han hade sett islandshästar i arbete på 1940-talet och gillade dem. År 1972 köpte därför Verner de två islandshästarna Glóa frá Gröf (fux, född 1967) och Leira frá Móeidarhvoll (isabellblack född 1963). De registrerades som sjätte och sjunde hästen i svenska islandshästregistret. Glóa var femgångare med långt vägvinnande steg och Leira fyrgångare med mycket bra trav, vägvinnande och smidig. Leira hade dessutom en helt otrolig hårfägring - en fantastisk man och svans som vi inte sett maken till under alla dessa år. Leira och Glóa fick många föl. Samtliga föl var efter Snaefaxi 663 frá Maelifell. Fölen blev mycket trevliga hästar som hade bra lynne, mycket gång och lätt för tölt.

Vi valde att behålla och satsa på två ston som utgör grunden för vår nuvarande avel: Freyja från Kalvsvik född 1973 (u Glóa) och Gletta från Kalvsvik född 1978 (u Leira). Dessa båda ston har fått många fina föl som växt upp till mycket trevliga ridhästar och också fina avelsston, flera av dem är bedömda in i stamboksklass och har fått avkommor som också de följer traditionen: bra ridhästar som ger njutningsfulla ridturer i skog och mark och bra resultat på tävlingsbanorna.